Ik ben zwanger, en nu?

Je weet net dat je zwanger bent. En dan? Wat moet je allemaal regelen in de zwangerschap en waar moet je aan denken. Je zult misschien een heleboel vragen hebben. We helpen je graag verder. 

Aanmelden
Als je zwanger bent en in ons werkgebied woont kun je je aanmelden in onze praktijk. Aanmelden kan zodra je weet dat je zwanger bent en het liefst voor je ongeveer 7 weken zwanger bent. Lees je alvast in over de leefstijadviezen en prenatale screening.

Kraamzorg (aanmelden voor 16 weken)
Kraamzorg is verzorging van moeder en kind in de eerste week na de geboorte. Kraamzorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar, maar er wordt wel een eigen bijdrage van je gevraagd. Kraamzorg is in onze ogen noodzakelijk voor een goed verloop van de eerste dagen na de geboorte van je baby. Denk aan hulp bij de borst/flesvoeding, de medische controles van moeder en kind en de handige tips voor de verzorging van je baby.
Als je per keizersnede of met behulp van andere medische ingrepen bevalt, kan de aanwezigheid van kraamzorg een vereiste zijn voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis. Wij hebben vanwege de goede samenwerking voorkeur voor kraamzorg van kraamzorg Zuid-Gelderland of kijk bij handige links. Je bent vrij om zelf een keuze te maken, laat echter je zorgverzekeraar niet kiezen. Op de praktijk hebben wij aanvullende informatie. 

Zorgverzekering
Verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat om de zwangerschapscontroles, echo’s op indicatie en zorg tijdens de bevalling en in het kraambed. Sommige zorg valt onder je eigen risico, bijvoorbeeld bloedonderzoek. Andere zorg rondom zwangerschap en bevalling wordt soms vergoed vanuit een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, het kraampakket of een lactatiekundig consult. Voor meer informatie verwijzen wij naar je zorgverzekeraar.

Erkenning en ouderlijk gezag
Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben is het goed om na te denken over de erkenning van het kind. Hiermee leg je wettelijk vast wie de vader of duomoeder is. Het is aan te raden dit te regelen tussen 12 en 24 weken. Daarnaast kan er ouderlijk gezag aangevraagd worden voor de partner die het kind erkend heeft. Voor meer informatie verwijzen wij naar de Gemeente Nijmegen of de Gemeente Berg en Dal.

Zwangerschapscursus
Er bestaan veel verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling, alleen of met partner. Kies een cursus die jou (en eventueel je partner) aanspreekt. Meld je aan tussen 15 en 20 weken. De meeste cursussen starten rond 25 weken.

Voorlichtingsavond
Er zijn voorlichtingsavonden voor jullie samen over de bevalling, borstvoeding en het ouderschap. Deze avonden kunnen het beste gevolgd worden tussen 28 en 36 weken. Meld je online aan.

Kraampakket
In het kraampakket zitten spullen die nodig zijn rondom de bevalling en in de kraamtijd. Het kraampakket is nodig ongeacht de plek van de bevalling (thuis of ziekenhuis). Zorg dat je het kraampakket vóór 34 weken in huis hebt. Informeer bij je zorgverzekeraar of het kraampakket verstrekt wordt of schaf er zelf één aan. De klossen en po worden los verhuurd via Medipoint of Duxxie.

Zwangerschapsverlof
Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof: 4 tot 6 weken vóór de uitgerekende datum en 10 tot 12 weken erna. Als de baby na de uitgerekende datum geboren wordt, dan loopt het verlof mee zodat je altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij bent. Wanneer je als zelfstandige werkt dan kan je bij het UWV een uitkering aanvragen. Wij verstrekken een zwangerschapsverklaring als je uitgerekende datum bekend is. Deze kan je indienen bij je werkgever of bij het UWV. 

Geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jullie wensen rondom de bevalling. Door het schrijven van een geboorteplan zijn jullie al bewust bezig met een goede voorbereiding op de bevalling. Het laat zien wat jullie belangrijk vinden, wat jullie verwachtingen tegenover elkaar en tegenover ons zijn en hoe jullie willen dat de mensen die aanwezig zijn met jullie omgaan. Tussen 34 en 36 weken zullen wij het samen over de bevalling hebben. Als je een geboorteplan wil maken, is dit vaak een goed moment om het te bespreken.

Geboorteaangifte
Binnen 3 dagen na de bevalling moet de geboorteaangifte gedaan worden. Hierbij telt de geboortedag niet mee. De aangifte van geboorte moet gedaan worden bij de gemeente waar het kind geboren is en door iemand die bij de bevalling aanwezig was. Dit kan meestal online doorgegeven worden. Hiervoor krijgen jullie een geboorteverklaring van de zorgverlener die bij de bevalling betrokken was. 

Geboorteverlof voor partners
Partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De dag van de bevalling valt onder calamiteitenverlof en gaat dus niet af van het geboorteverlof. De verlofdagen moeten binnen 4 weken na de geboorte van het kind opgenomen worden. Daarnaast kunnen partners aanvullend geboorteverlof opnemen. Het gaat om maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week).

Kinderopvang
Bekijk tijdig of jullie na het zwangerschapsverlof opvang voor jullie kindje nodig hebben. Er zijn vele mogelijkheden, zoals een kinderdagverblijf, een oppas aan huis of gastouder. Als jullie kinderopvang nodig hebben dan is het aan te raden dit tussen 12 en 20 weken te regelen.