Wanneer je je bij ons aanmeldt, plannen we samen een eerste afspraak in. Hieronder lees je meer over de inhoud van de diverse controles.
De eerste afspraak vindt plaats rond 9 weken en duurt een halfuur, we maken kennis met elkaar, maken een echo en geven uitleg over extra onderzoeken die je in de zwangerschap kan laten doen. De tweede afspraak is de intake rond 11 weken en duurt een uur. We maken een termijnecho en brengen jouw gezondheid in kaart.
Naarmate je zwangerschap vordert kom je steeds vaker op controle; deze controles duren 10-15 min. Voor vragen, klachten en kwaaltjes kun je altijd bij ons terecht. Bij elke controle meten we je bloeddruk en voelen we aan je buik om de groei van het kindje te beoordelen. Vanaf 16 weken luisteren we iedere controle naar het hartje van de baby.
Zes weken na de bevalling kom je nog een laatste keer op controle. We bespreken of je voldoende hersteld bent en kijken terug op de afgelopen periode. We geven advies over een eventuele volgende zwangerschap en bevalling.
Wij maken zelf echo's in de praktijk. Standaard krijgt elke zwangere een vroege echo en een termijnecho aangeboden tussen de 9 en 12 weken. Verder kun je kiezen voor echo’s die vallen onder prenatale screening, zoals de 13- en de 20-weken-echo. Deze echo’s worden uitgevoerd door gespecialiseerde echoscopisten in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Daarnaast maken wij echo's op indicatie zoals een groeiecho of een liggingsecho. Echo's op indicatie worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor het maken van een pretecho kun je terecht bij ons pretechobureau binnenpret, kosten hiervan zijn voor eigen rekening.
Rond 34 weken bespreken we jullie persoonlijke wensen rondom de bevalling tijdens het spreekuur, neem dan het liefst je partner mee. We geven informatie over de bevalling en een beladvies: wanneer bel je ons als het zover is? Je kunt je geboortewensen ook op papier zetten, hierbij een voorbeeld van een geboorteplan.
Bij complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamperiode, waarbij extra onderzoek of zorg nodig is zullen we je naar de gynaecoloog verwijzen. Je mag zelf een ziekenhuis kiezen. Je valt dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog, dit betekent niet altijd dat je ook door een gynaecoloog gezien wordt. In beide Nijmeegse ziekenhuizen werken namelijk arts-assistenten en verloskundigen.
Met een zekere regelmaat lopen er verloskundigen in opleiding mee in onze praktijk. Wij communiceren hierover via nieuws.
Wij vinden het belangrijk dat de zorg naar wens verloopt. Mocht je onverhoopt toch een klacht hebben dan waarderen we het als je dit met ons bespreekbaar maakt. Meestal is de klacht dan zo verholpen. Indien er op een klacht niet naar tevredenheid wordt gereageerd dan kun je deze doorspelen naar de klachtencommissie van de KNOV.